9 dolog, ami gyengíti az immunrendszert

9 dolog, ami gyengíti az immunrendszert

10.02.2024

A világjárvány fényében az immunrendszer egészsége minden ember gondolkodásának a középpontjába került. Mindenki szeretné tudni: "Hogyan tarthatok fenn olyan erős immunrendszert, amely kevésbé lesz fogékony a fertőzésekre?"

Immunrendszerünk egy ősi és elképesztően összetett rendszer – úgy tervezték, hogy testünk folyamatosan működőképes legyen, és megbirkózzon az idegen betolakodók által támasztott kihívásokkal. Modern, kényelmes beállítású világunk azonban számos új kihívás elé állította fő védelmi vonalunkat.

Íme 9 gyakori immunromboló. A távolmaradás tőlük jó tanács lehet. Ez biztosítja, hogy immunrendszere rendelkezzen minden olyan erőforrással, amelyre szüksége van az Ön védelméhez.

1. Stressz, szorongás, pánik

Amikor stresszesek vagyunk, testünk azt mondja idegrendszerünknek és stresszhormonjainknak, hogy ideje cselekednünk. A hipotalamuszunk arra utasítja a mellékveséket, hogy több hormont, adrenalint és kortizolt termeljenek, és engedjék ki a véráramba. Azok a kísérletek, ahol az adrenalint intravénásan adják be, azt mutatják, hogy csökkenti a magnézium mennyiségét, valamint a kalcium-, kálium- és nátriumszintet. Ez azt bizonyítja, hogy amikor stresszes, és adrenalint ürít, akkor magnéziumot is éget.

2. Elégtelen alvás

A National Sleep Foundation szerint a több alvás valószínűleg nem segít elkerülni a betegségeket, de az alvásórák hiánya gyengítheti az immunrendszerét, így fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

3. Candida élesztőgomba túlszaporodása

Az élesztőgombák túlszaporodása az egyik fő ok, amely elnyomja az immunitást, mivel az élesztőgombák 178 különböző élesztőtoxint termelnek, amelyeket ki kell üríteni a szervezetből, miután felszabadulnak. Az egész rendszer, amelyen keresztül a szervezet kiválasztja az élesztőtoxinokat, tápanyagokat fogyaszt, és energiát von el a test egyéb funkcióitól, különösen az immunrendszertől.

Kezdje az élesztőgombákat tápláló élelmiszerek elhagyásával (pl. magas cukortartalmú gyümölcsök, cukor, gluténtartalmú gabonafélék, koffein).

4. Gyorsételek és egészségtelen ételek

Egy németországi felmérés szerint az immunrendszer a magas zsírtartalmú és kalóriadús gyorsételekre a bakteriális fertőzéshez hasonlóan reagál. És ez a hiperreaktivitás sokáig fennmaradhat az egészséges táplálkozásra való átállás után is. Ezért minél hamarabb elhagyják ezeket az élelmiszereket, annál jobb.

5. MSG-t (mononátrium-glutamátot) tartalmazó élelmiszerek

A kutatások azt mutatják, hogy az MSG-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem kívánt változásokat okozhat a csecsemőmirigyben és a lépben, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. (Mind a csecsemőmirigye, mind a lépe limfocitákat termel, amelyek kiiktatják az idegen betolakodókat; a lépe antitesteket is termel, amelyek segítenek megőrizni az egészségét.)

6. Limonádék

Az üdítőitalokban lévő vegyi anyagok hatással lehetnek a bélbaktériumokra. Ez azért problémás, mert számos kölcsönhatás van a szervezet immunrendszere és a bélben lévő baktériumok között.

Egy nemrégiben készült tanulmány, amely a limonádék bélbaktériumokra gyakorolt hatását vizsgálta, megállapította, hogy fogyasztásuk károsíthatja a mikrobiomot. Az emésztő- és a bélrendszer tele van jó baktériumokkal, amelyek megőrzik a szervezet egészségét.

7. Túlzott koffeinbevitel

Mérsékelten fogyasztva akár 400 mg koffein (kb. 3-4 csésze főzött kávé) pozitív hatással lehet a gyulladásokra, sőt a kávéban lévő antioxidánsok segíthetnek megelőzni egyes daganatos betegségeket, szívbetegségeket, cukorbetegséget, csontritkulást és idegrendszeri betegségeket.

A túl sok koffein azonban csökkentheti immunrendszerünk azon képességét, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel és eltávolítsa a sérült vagy abnormális sejteket. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a nagy mennyiségű koffeint fogyasztó nők és férfiak magasabb szintű kortizolt, stresszhormont szabadítanak fel a fizikai és mentális stressz hatására.

8. Dohányzás

A dohányzás elnyomja az immunsejteket. A cigarettafüst több mint 4 000 méreganyagot tartalmaz, amelyek többsége irritálhatja vagy elpusztíthatja a szervezet sejtjeit. A dohányzás megváltoztatja a különböző immunsejtek számát, és károsítja mások működését. Még az immunrendszert is a szervezet saját sejtjei ellen fordíthatja.

E változások következtében a dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek többféle fertőző betegségben, beleértve a légúti fertőzéseket, az influenzát, sőt az ínybetegségeket is. Amikor a dohányosok leszoknak, immunitásuk 30 napon belül javulni kezd.

9. Alkohol

Jelentős bizonyíték van arra, hogy az alkohol károsítja az immunrendszer működését. Ezek a zavarok ronthatják a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Az alkohol megváltoztatja a mikrobák számát és relatív bőségét a bél mikrobiomában, amely a bélben található mikroorganizmusok nagy közössége, amely elősegíti a normál bélműködést. Ezek a szervezetek befolyásolják az immunrendszer érését és működését. Az alkohol megzavarja a kommunikációt ezen organizmusok és a bélrendszer immunrendszere között.

Termékek az Immunitás és emésztés, Stressz és alvás kategóriákban.



Vissza a cikkek jegyzékéhez